Det er mye fokus på endring, og hvordan vi må være tilpasningsdyktige for å møte fremtidens arbeidsmarked. Det er også mye snakk om endringsledelse, og hvordan vi skal lede våre tilpasningsdyktige medarbeidere gjennom endringsprosesser.
Hva er det som gjør at mange ser på endring som noe vanskelig og skummelt? Endring er jo det vi har lengst erfaring med. Fra vi blir født må vi håndtere endring. Det første vi må lære er å puste, så må vi lære å spise, snu oss, krype, krabbe, og gå. Ingen av disse tingene kunne vi fra før, og de aller fleste av oss har møtt disse utfordringene med pågangsmot og iver. Hva er det da som skjer med mange av oss på veien derifra til voksenlivet hvor endringene blir vanskelige og skumle. Når er det vi går fra «dette har jeg ikke prøvd før, så det får jeg sikkert til» , til «dette har jeg ikke prøvd før, og alle andre er sikkert flinkere enn meg så hva er vitsen med å prøve». Jeg tror dette skjer i det øyeblikket vi slutter til å lytte til kroppen, eller «magefølelsen», og bare lytter til hodet. Et hode som er fylt med tanker om alt som kan gå galt, og om hva alle andre mener om det jeg gjør, sier og mener.
Så hva har dette med endringsledelse å gjøre. For meg handler endringsledelse om å møte andre mennesker der de er, om å skape en trygghet i at dette får de til. Å fremme et vekstorientert tankesett, som skaper en tro på at endringen er mulig, bare vi jobber hardt nok for å få det til. Inspirere medarbeiderene til å komme tilbake til den fryktløse holdningen vi alle hadde da vi skulle lære å gå for første gang, dette har jeg ikke gjort før, så det får jeg sikkert til.
Vi kan bruke metaforen om elefanten og rytteren, der rytteren er hodet og elefanten er behovet, følelsene og kroppen. Rytteren vet hvor han vil, og har tanker om hvordan han skal komme dit, men elefanten vil nødvendigvis ikke samme sted og trives veldig godt der den er. Så hva skal rytteren gjøre for å få elefanten dit han vil? En start er klarhet, være tydelig i signalene sine, og gi elefanten tid til å ta de inn og kjenne på dem. Det kan også være lurt å dele opp endringene i mindre deler, slik at elefanten er i balanse før neste endring kommer. En siste ting som vil hjelpe elefanten i å endre retning, er å klargjøre stien den skal gå, slik at det er lett for den å gå den nye veien.
Så når du skal lede andre mennesker inn i endring, husk at du må snakke til både rytteren og elefanten, og vær klar over at elefanten trenger tid til å håndtere endringene. Hvis du i tillegg klarer å å lage den nye veien fristende, er det større sjanse for at både rytterne og elefanten eier endringen.
Er du en leder som skal lede medarbeiderene dine gjennom endringer, eller er du en medarbeider som jobber et sted hvor endring skjer, ta kontakt så kan vi ta en prat.